Avem un oraş european. Vrem multe pentru oraşul nostru cel european. ÃŽn primul rând, vrem să arate bine, să ne mândrim că ne numim aiudeni. Orgoliul apartenenţei se ridică mult mai mult la suprafaţă atunci când suntem vizitaţi de cineva din afară, de străin.
Fie că recunoaştem, fie că nu, orgoliul apartenenţei există. Pentru că, aici este locul unde am devenit aşa cum suntem. Suntem orgolioşi în ce ne priveşte, aşa că suntem implicit orgolioşi şi în privinţa locului de baştină.
Vizita recentă a delegaţiei din Cusset, condusă de primarul oraşului francez, a avut ca scop derularea unor reuniuni de lucru, în care am dezbătut proiecte de interes pentru Aiud, ce ar putea face obiectul unui parteneriat ulterior între municipalităţile noastre, la fel ca reamenajarea şi modernizarea parcului municipal.
Pentru că lucrările din parc se află în derulare, am dorit să prezentăm delegaţiei Parcul Municipal, unde a fost investită substanţiala lor contribuţie financiară. ÃŽn semn de recunoştinţă a Aiudului pentru ajutorul lor, la intrarea în parc au fost arborate drapelul românesc şi cel francez, iar pe foişor au fost montate două plăcuţe de lemn, una în limba română şi cealaltă în limba franceză, cu inscripţia: "Lucrările de reamenajare şi modernizare a Parcului Municipal au fost posibile datorită contribuţiei financiare a oraşului Cusset".
După două zile, am vizitat parcul împreună cu delegaţia. Steagurile dispăruseră, iar plăcuţa în limba franceză la fel. Plăcuţa în limba română era expusă trist, arsă la un colţ, probabil în semn de apreciere civică pentru eforturile depuse. Caruselul era distrus, mânerele căluţilor de tristă amintire. A unui loc de joacă ce ar fi putut să rămână intact. A trecerii pe acolo a unor cetăţeni care ar fi putut alege să nu-l distrugă.
Am înlocuit drapelele în ultimul moment. De dragul orgoliului apartenenţei. Să nu ne suspecteze vizitatorii de lipsă de civilizaţie.
Cu siguranţă vrem să mergem înspre Europa. ÃŽntrebarea e cum mergem? Da sau nu pasului de rac.
Ada Rus
sef Birou Comunicare si Relatii Publice
Primaria municipiului Aiud
Am citit si in ziar un articol despre aceste evenimente triste, este foarte trist ca in acest secol inca sunt oameni cu o nesimtire asa de mare, este necivilazat si lipsa de respect.
Sper ca cei care au facut asa ceva sa plateasca scump pentru faptele lor.
Acei oameni ar trebui exlusi in afara granitelor municiupiului.
Dorinta primarului este de a elimina cauza si nu efectul, in sensul ca e de dorit ca cetatenii sa respecte ceea ce se face din proprie vointa. Tot ce este fortat, obligat inseamna ca elimina doar un efect. Am inceput o campanie de sensibilizare speram ca va da roade.
Ada Rus
Si care crezi ca este cauza?
Din pacate multi locuitori al acestor melaguri le lipseste educatia si ........................... .
Motive se gasesc, dar eliminare cauzelor este greu, este foarte greu sa schimbi mentalitatea oamenilor, si din aceasta cauza vor mai aparea momente nefericite, din pacate.
In fiecare exista ceva bun, macar o urma de bun simt, care poate fi exploatat in mod pozitiv. Sigur ca a schimba mentalitatea e foarte dificil, insa daca reusesti sa imbunatatesti atitudinea in mod real, iar bunul simt sa iese la suprafata si actiunile sa fie benevole, atunci poti spune ca ai obtinut o mare victorie. Sa pedepsesti e mai simplu decat sa motivezi. Dar e mai bine sa motivezi decat sa pedepsesti. Cel putin eu in asta cred.
Ada Rus
Ei bine, asta nu mai depinde de Primarie. Cel care are constructia din Parc, trebuie sa isi finalizeze investitiile si atunci va fi cu siguranta mai bine. Insa, nu cred ca asta ar schimba ceva in educatia oamenilor. Din pacate, sunt mult prea multi cei pe care nu ii intereseaza lucrurile care apartin tuturor. Putem doar spera ca aceasta atitudine negativa va fi lasata in urma.
Ada Rus