Una dintre cele mai acute probleme ale municipiului Aiud este curăţenia. Primăria municipiului Aiud, prin serviciile responsabile cu efectuarea curăţeniei, sunt asemenea meşterului Manole, în condiţiile în care a curăţa domeniul public al Aiudului a devenit o acţiune sisifică, fără nici un rezultat. Maldăre întregi de gunoaie împânzesc oraşul, iar nemulţumirea tuturor aiudenilor faţă de aspectul său estetic se amplifică de la o zi la alta.
Astfel, primarul municipiului Aiud a dat de azi startul campaniei de primăvară “Pentru un Aiud curat†prin care se doreşte nu numai eliminarea mizeriei stradale ci şi implicarea cetăţenilor municipiului Aiud în planul primarului de a schimba în bine aspectul său general.
ÃŽn acest sens, de azi, am lansat pe pagina de Internet a Primăriei municipiului Aiud, www.aiud.ro, un sondaj de opinie, care, începând de luni va fi distribuit şi în oraş. Prin intermediul acestui sondaj, dorim în primul rând să ne edificăm asupra gradului de implicare al cetăţenilor în privinţa curăţeniei, dar şi asupra importanţei pe care o acordă aspectului locului în care trăiesc.
A doua etapă a campaniei iniţiate de primarul Mihai Horaţiu Josan este o dezbatere publică asupra curăţeniei, iar înainte de Sfintele Sărbători de Paşti, mai ales că în 22 aprilie, aiudenii sărbătoresc Ziua Pământului, primul gospodar al municipiului Aiud va ieşi în oraş, alături de viceprimarul Krisztian Kovats şi funcţionari publici, unde va începe pregătirile de Sărbători.
“Toate metodele pe care le-am avut la dispoziţie pentru a elimina mizeria din Aiud au eşuat. Serviciul Public Administraţia Patrimoniului Local îşi face din plin datoria, însă, din nefericire, nu întotdeauna se bucură de sprijinul Asociaţiilor de Proprietari. Municipiul nostru arată, în plină primăvară, ca după război. Mizeria care copleşeşte oraşul nu ne face cinste. Eu cred în calitatea de oameni gospodari pe care o au aiudenii. De aceea, am hotărât că în Aiud, noi personal, trebuie să facem curăţenie generală. Aşa că, îi invit pe aiudeni să vină împreună cu mine, în stradă, în părculeţe, în spaţiile verzi, pe trotuare, în faţa porţilor şi a blocurilor, să primenim împreună Aiudul, mai ales că se apropie sărbătorile. Eu, în calitate de primar şi cetăţean al Aiudului vă anunţ că sunt primul care voi face curăţenie în Aiud. Sper ca şi aiudenii, la fel ca întotdeauna dealtfel, să vină împreună cu noi, participanţi la această acţiune.â€
Ada Rus
sef Birou Comunicare si Relatii Publice
Primaria municipiului Aiud
Mâine, 24 martie 2005, campania de primăvară iniţiată de primarul municipiului Aiud, Mihai Horaţiu Josan, debutează în plină stradă. Echipele formate din funcţionarii Primăriei vor acţiona în diferite puncte ale oraşului. Prin această acţiune, primarul municipiului Aiud doreşte să-i atragă pe aiudeni, în mod concret, într-o colaborare completă şi de durată.
Cele 6 echipe ale funcţionarilor vor fi prezente mâine, începând de la ora 13.00, în următoarele locuri:
Cartierul Micro III- Echipa I, formată din Serviciul Tehnic, Compartiment Resurse Umane, Poliţia Comunitară, Purtătorul de Cuvânt şi Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni
Cartierul Dallas, zona Sergent Haţegan- Echipa II, formată din Centrul Cultural “Liviu Rebreanuâ€, Biblioteca Municipală şi Muzeul de Istorie.
Strada Transilvaniei- Echipa III, formată din Secretarul municipiului, Serviciul Administraţie Publică Locală şi Compartimentul Agricol-Arhivă
Zona centrală, Echipa IV, formată din Serviciul Economic şi Compartimentul Administrativ
Parcul municipal- Echipa V, formată din Serviciul Social, Serviciul Public Administraţia Patrimoniului Local şi Compartiment Protecţie Civilă
Piaţa Agroalimentară şi Gară- Echipa VI, formată din Administraţia Pieţei, Serviciul Public de Evidenţă Informatizată a Persoanei şi Muzeul de Ştiinţele Naturii.
Şefi de echipă: primarul Mihai Horaţiu Josan şi viceprimarul Kristián Kováts.
ÃŽi aşteptăm pe aiudeni să ne acorde notele pe care le merităm pentru calitatea muncii noastre.
Ada Rus
CETĂŢENI, LOCUIM ÃŽMPREUNĂ ÃŽN AIUD, UN MUNICIPIU CARE SE ÃŽNDREAPTĂ SPRE EUROPA.
PENTRU CĂ TOŢI VREM SĂ TRĂIM ÃŽNTR-UN ORAŞ FRUMOS ŞI CURAT, UN AIUD DE CARE SĂ FIM MÂNDRI,
NOI, CEI DIN PRIMĂRIA AIUD,
VĂ INVITĂM SĂ PARTICIPAŢI LA CAMPANIA
”PENTRU UN AIUD CURAT”.
JOI, 24 MARTIE 2005, ORA 13:00 DĂM STARTUL CAMPANIEI NOASTRE
VENIŢI ÃŽMPREUNĂ CU NOI!
PENTRU UN AIUD CURAT.
VĂ AŞTEPTĂM.
Tiberiu Titus Stefanescu
consilier Compartiment Strategii de Informatizare
Cum au raspuns cetatenii la initiativa voastra?
Am vrut tare mult sa va ajut si eu dar din motive obiective nu am reusit.
Aveti si imagini de la campanie? Chiar au participat angajatii primariei la curatenia orasului? Nu s-au murdarit pe miini?
Cateva fotografii vor fi postate pe pagina. Reactiile au fost pozitive, in marea majoritate. Desigur au fost si cetateni care au aruncat mizerii in locurile unde am curatat noi, imediat in urma noastra. Dar asta nu are nici o importanta pentru ca scopul actiunii a fost sa le aratam aiudenilor ca nu e o rusine sa cureti Aiudului. Si cred ca am reusit. Dupa campania "Pentru un Aiud curat" vor fi luate si masuri drastice, adica amenzi usturatoare. Pna atunci apelam in continuare la bunul simt al aiudenil0or. Noi suntem convinsi ca exista.
Ada Rus
Ati fost tari. E bine ca aveti si imagini prin care sa aratati ca munca nu este o rusine.
Pacat ca nu au iesit si cetatenii sa sustina initiativa primariei.
La urmatoarea campanie ma voi alatura voua.
Indelung dezbătuta noastră campanie "Pentru un Aiud curat" pare-se că are şi nişte rezultate pozitive. Oraşul arată evident mai curat, iar pentru a doua acţiune de curăţare a cartierelor şi a străzilor, şcolile din oraş au răspuns afirmativ invitaţiei de a ni se alătura.
Astfel, miercuri, 27 aprilie, în Miercurea Mare, primarul municipiului Aiud, viceprimarul şi funcţionarii din Primărie şi serviciile subordonate Consiliului Local vor ieşi la curăţenie, însoţiţi de câteva sute de elevi din municipiul Aiud. Rigolele de pe drumul Aiud-Ciumbrud vor fi curăţate împreună cu elevii şi cadrele didactice de la Grupul Şcolar "Alexandru Borza" Ciumbrud. Le mulţumim din nou celor care sunt alături de noi.
Ada Rus